joi, 16 iunie 2011

Puterea cuvântului

În numele Lui Allah Cel Milostiv, Îndurător








Puterea cuvântului




de Ralph Marston

Îmi amintesc că tata mă învăţa încă de mic despre puterea cuvântului. Tata nu doar a înţeles că unele cuvinte ne afectează psihic, ci a înţeles că, cuvântul este un puternic factor programator al viitorului success în viaţă.
Un anumit eveniment s-a întâmplat când aveam opt ani. Ca orice copil, îmi plăcea să mă caţăr în copaci, pe stâlpi ca un adevărat alpinist şi practic mă căţăram oriunde puteam. De aceea, tatăl meu nu s-a mirat când m-a găsit cocoţat în vârful unui copac de 30 de metri care se legăna înainte şi înapoi. Creierul meu de copil de numai opt ani nu a înţeles pericolul în care se afla, nu a înţeles că acel copac se putea rupe oricând. El s-a gândit doar că era distractiv să fii atât de sus.
Verişoara mea, Tammy, care era mai mare decât mine s-a urcat şi ea în acelaşi copac. Ea stătea pe o creangă mai groasă la doar zece metri sub mine. Mama lui Tammy şi tatăl meu ne-au văzut în acelaşi timp. Cam în acelaşi interval a început şi un vânt puternic. Auzeam cum copacul trosnea sub mine în timp ce se legăna sub puterea vântului. Îmi aduc aminte că tata îmi zicea “ Bart, tine-te bine.”. Iar eu m-am ţinut.
Următorul lucru pe care mi-l amintesc este ţipâtul lui Tammy atunci când a căzut din copac.
Eu am coborât în siguranţă din copac. Tata mi-a spus mai târziu motivul pt care ea a căzut iar eu nu. Se pare că, atunci când mama lui Tammy a simţit adierea vântului, a strigat la ea “ Tammy, ai grijă să nu cazi!” Şi Tammy a căzut.
Tata mi-a explicat că, creierul procesează mai greu o imagine negativă. De fapt, oamenii care se bazează pe aceste imagini nu pot întotdeauna vedea o imagine negativă. De aceea Tammy ca să facă ceea ce i-a spus mama ei, creierul ei de copil de noua ani, a trebuit ca mai întâi să-şi imagineze acest lucru, şi abia apoi să transmită comanda a ceea ce tocmai şi-a imaginat. În timp ce, creierul meu de copil de opt ani, instantaneu şi-a imaginat că se ţinea strâns de copac.
Acest concept este foarte util atunci când vrei să scapi de un obicei neplăcut sau atunci când vrei să reuşeşti în viaţă. Nu-ţi poţi imagina că nu faci un lucru. Singurul mod în care ai putea să faci asta a fi să găseşti un cuvânt pt ceea ce nu vrei să faci şi să ţi-l imaginezi. De exemplu, aveam 13 ani, şi jucam fotbal la echipa de juniori a liceului în care învăţam. Am încercat atât de mult să ajung la performanţă, dar orice faceam nu puteam. Îmi amintesc că de câte ori alergam cu mingea, auzeam în mintea mea, vocea antrenorului care striga “ Ai grijă să nu o scapi!”. Iar eu, normal că o scăpam.
Antrenorul meu nu deţinea abilităţile necesare pt a ne învăţa corect. El doar a învăţat câţiva copii să prindă mingea, în timp ce pe alţii nu i-a putut învăţa. Niciodată nu o să excelez în acest sport, dar acum sunt un jucător ocazional destul de bun, deoarece dialogul meu cu mine este întotdeauna pozitiv şi mă încurajează să câştig. Mi-aş fi dorit ca în loc să mă înveţe să mă caţăr în copaci tata m-ar fi învăţat mai degrabă să joc fotbal. Poate aşa aş fi putut avea o carieră mai lungă ca fotbalist.
Aici aveţi o demonstraţie foarte uşoară prin care vă puteţi învăţa copii şi prietenii despre puterea pe care o are un vocabular toxic. Pune-i să ţină în mână un pix. Acum, urmeaţi cu grijă instruncţiunile mele. Spuneţi-le “ Bine, acum încercaţi să scăpaţi pixul.” Observaţi ce fac.
Mulţi oameni dau drumul pixului şi privesc cum acesta loveşte podeaua. Tu spune-le “Nu aţi fost atenţi. Am spus ÎNCERCAŢI să scăpaţi pixul. Acum repetaţi.” Majoritatea ridică pixul şi se chinuie să-l scape jos dar nu reuşesc.
Experiment reuşit. Dacă îi spui creierului tău “ încearcă”, de fapt îi spui să dea greş. Am în casa mea şi cu orice interacţionez în general o regulă de a “nu încerca”. Fie că o aplică fie că nu. Fie că vor fi la petrcere fie că nu. Sunt destul de dur atunci când oamenii se aşteaptă să mă mintă folosind cuvântul “încerca”. Chiar cred că spunându-mi cuvinte pe care nu intenţionează să le practice vor obţine de la mine bile maro pt efortul depus? Nu voi auzi niciodată ieşind din gura mea cuvântul “ voi încerca” decât atunci când predau acest concept într-un seminar.
Dacă “ încerci” să faci un lucru, de fapt în subconştientul tău îi dai permisiunea creierului tău să dea greş. Dacă de exemplu nu mă pot hotărî atunci spun adevărul. “ Îmi pare rău John. Nu sunt sigur că voi veni la petrecerea ta. Am un angajament mai vechi. Dacă cumva se anulează, inşha’Allah voi veni. Altfel, nu. Mulţumesc pt invitaţie.” Oamenii respectă onestitatea. Deci scoate cuvântul „ încerc” din vocabularul tău.
Tatăl meu mi-a spus că psihologii susţin că sunt necesare 17 afirmaţii pozitive pt a compensa o afirmaţie negativă. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu, dar dacă e să ne gândim logic au dreptate. Aş avea nevoie de 17 comlimente pt a compensa răul unei critici dure.
Aceste concepte se dovedesc a fi foarte utile atunci când vă creşteţi copii. Întrebaţi-vă câte complimente vă aduceţi zilnic şi câte critici. Ştiu că vorbiţi toată ziua cu voi înşivă. Cu toţii avem voci interioare care ne ghidează.
Deci, vă daţi 17:1 motive sau vă intoxicaţi cu cuvinte precum „ Sunt gras. Nimeni nu mă place. Voi încerca această dietă. Sunt atât de prost. Sunt falit., etc, etc.”
Dacă părinţii noştri ne-ar programa ca pe parcursul vieţii noastre să fim într-un anumit fel datorită unei afirmaţii negative, atunci imaginaţi-vă cum vă programaţi utilizând zilnic un dialog toxic cu voi înşivă. Aveţi aici o listă cu cuvinte toxice. Observaţi când voi sau cei din jurul vostru îl folosesc.
DAR: Neagă orice afirmaţie care s-a făcut înaintea lui.
ÎNCEARCĂ: Presupune eşecul.
DACĂ: Presupune că nu vei reuşi.
POATE: Nu e nimic sigur. Lasă opţiuni celui care te ascultă.
AR FI: Timpul trecut, care atrage atenţia asupra unor lucruri care nu au avut loc de fapt.
AR FI TREBUIT SĂ: Timpul trecut, care atrage atenţia asupra unor lucruri care nu au avut loc de fapt ( şi care implică sentimentul de vină).
POT AVEA: Timpul trecut, care atrage atenţia asupra unor lucruri care nu au avut loc dar persoana vrea să beneficieze de aceleaşi bebeficii ca şi când s-ar fi întâmplat.
POATE NU/NU: Aceste cuvinte îl forţează pe cel care ascultă să se concentreze exact pe opusul a ceea ce tu vrei de fapt. Aceasta este o greseală clasică pe care o fac părinţii şi antrenorii fără să ştie efectul distructiv pe care îl au aceste cuvinte.




Exemple:




•Frază toxică: "Nu scăpa minge!"
•Rezultatul probabil: Scapă mingea
•Un limbaj adecvat: "Prinde mingea!"




•Frază toxică: "Nu ar trebui să te uiţi atât de mult la TV.”
•Rezultatul probabil: Se uită mai mult la TV.
•Un limbaj adecvat: " Am citit că prea mult TV îi face pe oameni proşti. Ai face bine dacă ai închide TV şi ai citi mai des una din acele cărţi!"




Exerciţiu:




•Alegeţi un moment în care să scrii toate frazele toxice pe care observi că le foloseşti zilnic. Scrie-le şi observă cu atenţie când le foloseşti şi încearcă să le schimbi.
Crează-ţi o legătură pozitivă cu cei din jurul tău şi lumea va deveni cu siguranţă un loc mai bun în care să trăieşti. Şi adu-ţi aminte: Fă-ţi din vorbitul pozitiv cu tine însuţi un obicei zilnic.

joi, 2 iunie 2011

Povestea lui Gog si Magog

În numele lui Allah Cel Milostiv Îndurător

Povestea lui Gog şi Magog


Allah AtotPuternicul spune:

Şi au zis ei: "O, Dhu-l-Qarnayn! Yagog şi Magog(Ya'juj şi Ma 'juj , Numele a douã neamuri.) fac stricãciune în ţarã! Putem noi sã-ţi dãm ţie un tribut pentru ca tu sã ridici o stavilã între noi şi între ei?"
A zis el(Dhu-l-Qarnayn): "Cele cu care m-a înzestrat Domnul meu sunt mai bune [decât tributul vostru]! Aşadar, ajutaţi-mã cu puterea [voastrã]( Cu muncitori, meseriaşi şi unelte) şi eu voi înãlţa o stavilã între voi şi între ei!
Numai aduceţi-mi mie bucãţi de fier!" Apoi, când a umplut deschizãtura dintre cei doi munţi, a zis: "Suflaţi!"( Pentru a se aprinde focul) Apoi, când s-a fãcut vãpaie, a zis: "Aduceţi-mi sã torn peste el aramã topitã!"( Pentru a se suda cu fierul şi a se consolida construcţia)
Astfel n-au mai putut ei(Neamul Yagog şi Magog.) sã se caţãre pe el(Din cauza înãlţimii şi a netezimii lui.), nici n-au mai putut sã-l strãpungã.
[Apoi] a zis(Dhu-l-Qarnayn): "Aceasta(Acest baraj) este îndurare de la Domnul meu! Însã când va veni fãgãduinţa Domnului meu(În legãturã cu ieşirea neamurilor Yagog şi Magog, care se va întâmpla cu puţin timp înainte de Ziua Judecãţii de Apoi), îl va face pe el una cu pãmântul, iar fãgãduinţa Domnului meu este adevãratã!"
(Surat Al-Kahf, ayat 94-98)
Şi, { Pânã ce vor fi lãsaţi sã treacã Yagog şi Magog (Ya’juj şi Ma’juj; Dacã barajul care opreşte neamurile Yagog şi Magog se va prãbuşi cu puţin înainte de Ziua Învierii şi aceştia vor coborî în grabã de pe toate înãlţimile pãmântului şi s-a apropiat Ziua de Apoi, care trebuie neapãrat sã vinã, atunci vei vedea ochii necredincioşilor împietriţi de groazã, fãrã sã se închidã şi fãrã sã clipeascã, holbându-se în faţa marii spaime. Atunci necredincioşii se vor mustra, zicând: Vai nouã! Am uitat de aceastã zi şi n-am fãcut nimic pentru ea. Am tãgãduit-o şi am fost nelegiuiţi faţã de noi înşine şi faţã de ceilalþi oameni.), şi ei se vor grãbi de pe toate înãlţimile;} (Surat Al-Anbiya', aya 96)
Nu există nici un dubiu; “Gog şi Magog sunt dintre fii lui Adam, aleihi salam. În sprijinul acestei afirmaţii vine şi hadithul transmis de cei doi Sahihs (Bukhari şi Muslim) de la Al-A'mash, după Abu Salih, după Abu Sa' id Al-Khudri care l-a auzit pe Profet, salla Allahu aleihi wa salam, spunând: “Allah va spune (în Ziua Învierii), ‘O Adam!’ Adam va răspunde, 'Labbaik wa Sa'daik, şi toate lucrurile bune sunt in Mâinile Tale.’ Allah îi va spune: ‘Scoate-i pe oameni din foc.’ Adam va spune: ‘O Allah! Câţi oameni sunt în foc? Allah îi va raspunde: ‚Din fiecare o mie scoate nouasute nouăzeci şi nouă.’ La vremea aceea copii vor deveni cărunţi, fiecare femeie gravidă va avorta, iar oamenii se vor clătina precum beţivii, cu toate că nu au băut nimic, dar ce teribilă va fi Mânia lui Allah.’ Companionii Profetului, salla Allahu aleihi wa salam, au întrebat, “ O, Mesager al Lui Allah! Cine sunt cel care face excepţie?”. El, salla Allahu aleihi wa salam, a spus:” "Bucură-te de vestea bună; unul va fi dintre voi şi o mie din neamul lui Gog şi Magog.”
Profetul, salla Allahu 3alaihi wa salam, a spus după aceea, “În Mâinile Celui în care se află sufletul meu, sper că ve-ţi fi o pătrime din oamenii Paradisului.” Noi am strigat atunci, “Allahu Akbar!” . Iar el a adăugat, “Sper să fiţi o treime din oamenii Paradisului.” Noi am strigat, “Allahu Akbar!” Mai târziu a adăugat, “Voi (Musulmanii) (faţă de nemusulmani) sunt asemenea unui fir de păr negru de pe o oaie albă sau un fir de păr alb de pe o oaie neagră.( adică numărul vostru este foarte mic comparativ cu al lor).” (Al-Bukhari şi Muslim)
Acest Hadith arată cât de numeroşi sunt ei.
Mai mult decât atât, ei sunt în special din seminţia lui Nuh (Noe, aleihis salam) pt că Allah AtotPuternicul ne-a spus in Gloriosul Qur’an că Nuh, aleihis salam, L-a invocat împotriva oamenilor de pe pamânt spunând: {Şi Nuh (Noe) a zis: "Doamne, nu lãsa pe pãmânt nici un sãlãşluitor într-o casã, dintre necredincioşi,} (Surat Nuh, aya 26). Şi, Allah AtotPuternicul Însuşi spune: {Şi i-am mântuit Noi pe el şi pe locuitorii corabiei şi am fãcut Noi [aceastã întâmplare] un semn pentru lumi.} (Surat Al-'Ankabut, aya 15). Iar în Surat As-Saffat, aya 77 Allah AtotPuternicul spune: {Şi i-am fãcut pe urmaşii sãi singurii care au rãmas.}. Aceste versete vin în completarea Hadith-ului transmis de Imam Ahmed în cartea lui Musnad şi de Abu Dawud în cartea lui Sunan care menţionau: Nuh (Noe, aleihis salam) a avut trei fii: Shell, Ham şi Japheth. Shem a fost tatăl Arabilor; Ham a fost tatăl Sudanezilor; iar Japheth a fost tatăl Turcilor. Mai mult decât atât, Gog şi Magog sunt doar o parte dintre turci şi anume dintre Mongoli care erau un neam de oameni puternici şi care au raspândit răul în ţară. Unii oameni pretind ca Gog şi Magog au fost creaţi din sămânţa lui Adam, aleihis salam, care a fost amestecată cu pământ şi nu din Eva. Dar, această relatare – considerată slabă şi ciudată de către Sheik Abu Zakariya An-Nawawi în explicarea cărţii Sahih Muslim şi de către alţi învăţaţi – e prea slabă. Pt că, nu există nici o dovadă în acest sens, precum şi că această afirmaţie contrazice ceea ce spune Gloriosul Qur’an, aşa cum am arătat puţin mai devreme, şi anume că toţi oamenii din ziua de azi sunt urmaşii lui Noe, aleihis salam. În concluzie, unii oameni pretind că ei, Gog şi Magog, au formă diferită: unii susţin că sunt înalţi precum palmierii, unii spun că sunt prea mici, iar alţii pretind că te-ai putea înveli cu o ureche de-a lor sau ai putea să o foloseşti în loc de pat. Oricum ar fi, toate aceste presupuneri nu sunt fondate. Dar, ceea ce trebuie să ştim e că: ei sunt dintre fii lui Adam, aleihis salam, şi că au aceleaşi trăsături fizice precum acesta.
Profetul lui Allah, salla Allahu aleihi wa salam, a spus: “ Allah l-a creat pe Adam, cu o înălţime de 60 de coţi. Când L-a creat pe Adam, aleihis salam, El i-a zis: “Mergi şi salutã adunarea aceea de îngeri ce s-au aşezat acolo şi apoi ascultã ce rãspund ei la urarea ta cãci acesta va fi salutul tãu şi al spiţei tale.” Adam, aleihis salam, a zis îngerilor: “ Asalamu Alaikum (Pacea fie cu voi)”, iar ei au rãspuns:” Aleikum Salam wa Rahmatullah (Pacea şi Mila Lui Allah fie cu tine). Aşadar, ei au adãugat în rãspunsul lor faţã de el: " wa Rahmatullah (şi Mila lui Allah)". Şi orice om care va intra în Paradis va fi asemenea lui Adam, aleihis salam (va avea aceeaşi statură, înălţime). Înălţimea oamenilor e în continuă scădere de la creerea lui Adam, aleihis salam. Acest hadith le arată tutror celor care pretend lucruri nefondate că greşesc.

Zidul ( Barajul ):

Am menţionat mai devreme ca Dhu-l-Qarnain l-a construit din fier şi cupru şi l-a ridicat foarte sus, înălţimea sa fiind comparată cu a unui munte foarte înalt. Imam Al-Buckhari a relatat în culegerea sa Sahih următorul Hadith: Un bărbat i-a spus Profetului, salla Allahu aleihi wa salam, că a văzut barajul (lui Gog şi Magog). Profetul, salla Allahu aleihi wa salam, l-a întrebat:’ Cum l-ai găsit?’. Omul i-a spus: ‘L-am gasit la fel ca Al-Burd Al-Muhabbar (precum o haină în dungi )’. Profetul, salla Allahu aleihi wa salam, a spus: ‘L-ai văzut aşa.’ Ibn Jabir în explicaţia Qur'anului, a relatat o altă versiune preluată de la Qatadah care spunea: Mi s-a spus că un bărbat a spus: ‘ O Mesager al Lui Allah! Am văzut barajul lui Gog şi Magog.’ Profetul, salla Allahu aleihi wa salam, a spus: ‘Descrie-mi-l.’ Omul a spus: ‘ Arăta precum o haină în dungi, cu roşu şi dungi negre. Profetul, salla Allahu aleihi wa salam, a spus: ‘L-ai văzut.’
S-a menţionat că Califul, Al-Wathiq a trimis câţiva soli cu mesaje diferiţilor regi pt a le permite să călătorescă dintr-o ţară în alta până când vor ajunge la baraj şi vor vedea dacă acesta este real sau nu. Când s-au întors la Calif, l-au descris ca pe o uşă imensă cu multe încuietori. Era foarte înalt şi strâmt, iar materialele care au rămas după construirea sa sunt ţinute într-un turn. De asemenea, încă sunt gărzi care le păzesc. Au mai adăugat că acesta se află în partea de nord – est a pământului. Se mai spune că pământul lor este foarte mare şi că trăiesc din agricultură şi vânătoare, iar numărul lor nu poate fi stabilit cu exactitate (deoarece sunt foarte mulţi).
Cum poţi să faci un echilibru între versetul Qur’anic { Astfel n-au mai putut ei(Neamul Yagog şi Magog.) sã se caţãre pe el(Din cauza înãlţimii şi a netezimii lui.), nici n-au mai putut sã-l strãpungã.} ( Surat Al-Kahf, aya 97) şi Hadithul Profetic relatat de Imam Bukhari şi Imam Muslim cu acordul Mamei Credincioşilor, Zainab Bint Jahsh, radiAllahu anha, care spunea: Profetul, salla Allahu aleihi wa salam, a venit o data la ea tremurând de frică si i-a spus:’ Nimeni nu e demn să fie adorat în afară de Allah. Vai de arabi, pt că îi paşte un pericol. O fisură aşa a apărut în zidul lui Gog şi Magog, trasând un cerc cu degetul mare şi arătătorul.’ Zainab, radiAllahu anha, a spus:’ O, Mesage al Lui Allah! Vom fi distruşi chiar dacă printre noi se află şi oameni credincioşi?’ El, salla Allahu aleihi wa salam, a spus: ‘Da, atunci când răul se va răspândi printre oameni.’
Într-o altă relatare: Profetul, salla Allahu aleihi wa salam, a spus:’ Allah a făcut o deschizătură uite aşa, în zidul lui Gog şi Magog, şi a arătat cu mâna (ajutat de degete).’
Relatat de Al-Bukhari şi Muslim
Răspunsul este următorul: Acest hadith înseamnă două lucruri: primul e că indică deschiderea porţilor răului şi, prin urmare este un exemplu pt noi. Al doilea, indică Promisiunea lui Allah de a nu le permite să dărâme zidul, { Astfel n-au mai putut ei(Neamul Yagog şi Magog.) sã se caţãre pe el(Din cauza înãlţimii şi a netezimii lui.), nici n-au mai putut sã-l strãpungã.} ( Surat Al-Kahf, aya 97). Acest hadith nu contrazice vresetul de mai sus, deoarece aici se vorbeşte la trecut, iar cu voia lui Allah AtotPuternicul se poate întâmpla orice. Cât despre celălalt hadith relatat de Imam Ahmed în cartea lui Musnad, acesta relatează că Profetul, salla Allahu aleihi wa salam, a spus: Cu adevărat, Gog şi Magog, sapă în zid în fiecare zi, până când vor vedea răsăritul soarelui (prin zid), iar atunci şeful lor va spune: ‘Mergeţi şi veniţi mâine să terminaţi ce aţi început, dacă Allah va voi.’ În ziua următoare, ei îl vor găsi la fel de puternic cum era la început. Şi asta se va întâmpla până când Allah va hotărî că a venit momentul să-i trimită împotriva omenirii. Atunci ei vor bea (fiecare picătură de apă pe lângă care vor trece). Oamenii se vor adăposti în cetăţi. Iar, Gog şi Magog vor arunca săgeţile lor până la cer. Şi când acestea se vor întoarce vor fi pline de sânge, iar ei vor spune:’ noi i-am învins atât pe oamenii de pe pământ cât şi pe cei din cer.’ Apoi, Allah AtotPuernicul trimite viermi împotriva lor care îi vor omorî pe toţi. Mesagerul lui Allah, salla Allahu aleihi wa salam, a spus:’ În mâna celui care se odihneşte sufletul lui Muhammad! Creaturile de pe pământ se vor îngrăşa şi vor mulţumi pt hrana lor şi vor (bea) sângele lor.’
Imam Ahmed a relatat acest hadith sub autoritatea lui Hasan Ibn Musa care a relatat după Sufyan care a relatat după Qatadah. At-Tirmidhi a relatat acelaşi Hadith sub autoritatea lui Abu,Awanah care a relatat după Qatadah, care apoi a spus: este un Hadith ciudat care a ajuns la noi doar de la acest lanţ de transmiţători.

Allahu 3allam


Sfârşit

Bucură-te de viaţă











În numele Lui Allah Cel Milostiv, Îndurător

Am dat întamplător peste această carte. De fapt căutam o culegere de Hadith-uri pt o soră, iar numele acestei cărţi m-a făcut să mă opresc şi să o “răsfoiesc”. M-a impresionat foarte mult modul în care este gândită, după cum însuşi autorul spune: “…Viaţa Mesagerului lui Allah, salla Allahu aleihi wa salam, a Companionilor săi, radi Allahu anhum, precum şi unele anecdote cu unii dintre cei mai influenţi oameni ai ummei noastre sunt mai mult decât suficiente pt a învăţa din ele…”. Şi mi-am zis de ce nu? De ce să nu tragem foloase din istoria islamului, de ce să nu privim înapoi şi să încercăm să aducem puţin din spiritul şi credinţa acelor vremuri şi dacă ei au putut să fie buni musulmani şi să practice islamul aşa cum e el, fără să fie extremişti sau fundamentalişti, noi de ce nu am putea? Desigur că putem, trebuie numai să vrem…Aşa că, hai să nu ne mai lungim cu vorba . Voi traduce în fiecare luna inşha’Allah câte un capitol şi inşha’Allah să reuşim să învăţăm cu toţii cum să ne bucurăm de viaţă, cum să ne bucurăm de religia noastră pt că ea ne oferă răspunsuri la absolut toate problemele şi toate întrebările din trecut, prezent şi viitor. Trebuie doar să ştim unde să căutăm.


BUCURĂ-TE DE VIAŢĂ

De Dr. Muhammad ‘Abd Al-Rahman Al-‘Arifi
Traducerea în lb. engleza Saleem Beg


Ce vom învăţa?

Oamenii au în general tendinţa de a împărtăşi cu cei apropiaţi momentele lor de bucurie şi tristeţe. Ei sunt fericiţi atunci când sunt sănătoşi. Ei vor jubila de fericire atunci vor promova la servici, când se vor recupera după o boală, şi vor fi veseli când lumea le va zambi şi le va împlini visele. De asemenea, îi va întrista peste măsură pierderea sănătăţii, ruşinea şi pierderea bogăţiei. Ştiind toate acestea este cazul, să vedem care sunt soluţiile pt că fericirea noastră să dureze permanent şi să aibe puterea să învingă toate obstacolele. Da, în realitate viaţa tinde să fie deopotrivă dulce şi amară, şi nu putem să ne contrazicem în acest sens, dar de ce de multe ori noi ne concentrăm mai mult asupra problemelor noastre şi cedăm, rezultatul fiind o depresie care durează la nesfârşit? De ce acolo unde o oră ar fi suficient să rezolvăm o problemă, noi petrecem multe ore în doliu? De ce?
Mi-am dat seama că durerea(amărăciunea) şi frica intră în inimile noastre fără a cere permisiunea, dar pt fiecare uşă de tristeţe care se deschide exista o mie de moduri de a o închide, şi asta este ceea ce ne propunem să facem aici. Permiteţi-mi să vă aduc în atenţie următoarea problemă: Cât de des vedem oameni care sunt iubiţi de toată lumea? Mulţi vor să-i întâlnescă şi să stea în compania lor, dar tu…TU nu vrei sa fi unul din ei? De ce să continui să fii uimit de asemenea oameni? De ce nu încerci să fii uimit de tine însuţi? Aici vom învăţa cum să fim minunaţi. De ce atunci când vărul tău vorbeşte într-o adunare, toată lumea e numai ochi şi urechi? De ce sunt ei atât de uimiţi de modul lui de a vorbi? Şi ce de atunci când tu vorbeşti, ei nu sunt atenţi şi vorbesc între ei? De ce fac asta? Poate tu eşti mai bine informat, mai bine calificat şi posezi un statut superior lui. Atunci de ce el a atras toată atenţia publicului, iar tu nu?
De ce un tată este atât de iubit de copii lui, care ar face orice pt el şi ar merge oriunde cu el, în timp ce al tată se roagă de copii lui să-l însoţească în timp ce ei găsesc tot felul se scuze ca să nu o facă? Oare nu sunt ambii părinţi? Atunci care este diferenţa? Aici vom învăţa cum să ne bucurăm de viaţă, să cunoaştem numeroase tehnici de a atrage oamenii, de ai influenţa, de a trăi cu defectele lor, vom învăţa cum să ne comportăm cu acei oameni care sunt lipsiţi de bunele maniere, şi mult, mult mai mult.
Aşa că, bine aţi venit!

Un cuvânt...

Succesul nu înseamnă să descoperi ceea ce place celorlalţi, ci să dobândeşti şi să practici acele abilităţi care te vor ajuta să le câştigi dragostea.


De ce avem nevoie de abilităţi?


O dată am mers într-un oraş pt a ţine o lecţie, după care a venit la mine un profesor din afara oraşului respectiv şi mi-a spus: “ Sper că puteţi să ne ajutaţi să finanţăm câţiva studenţi.”
Am spus, “Ciudat! Dar nu există şcoli de stat, şi nu cumva sunt ele gratuite?”
El mi-a spus, “Într-adevăr sunt, dar noi dorim să le finanţăm studiile universitare.”
Am spus atunci, “ Ei bine, universităţile sunt şi ele de asemenea finanţate de stat. Ele oferind burse de studiu.”
Mi-a spus, “ Permite-mi să-ţi explic….”
“Chiar te rog”, i-am spus.
A spus atunci, “ Elevii noştri absolv liceul în proporţie de 99%. Ei sunt atât de inteligenţi încât dacă inteligenţa lor ar fi împărţită întregii ummah, ar fi de ajuns! Dar când un elev ar trebui să călătorească în afara oraşului pt a studia Medicina, Inginerie, Legea Islamică, sau orice altceva, tatăl lui îl opreşte spunându-i, ‘ Ceea ce ai învăţat e suficient! Acum, rămâi alături de mine şi fii cioban!’”
Am ţipat fără să-mi dau seama, “Cioban?!”
“ Da, cioban!” mi-a răspuns.
Şi cu siguranţă, un băiat sărac rămâne alături de tatăl său şi devine cioban, iar toate abilităţile lui vor fi irosite. Şi odată cu trecerea anilor el va rămâne cioban. Apoi se va căsători şi va avea copii pe care îi va trata la fel cum a fost tratat şi el de tatăl lui. Şi atunci, toţi copii lui vor deveni ciobani asemena lui!
L-am întrebat, “ Şi care ar fi soluţia?”
El a spus, “ Soluţia ar fi să-l convingi pe tatăl său angajeze pe cineva ca cioban pt câteva sute de riyali, pe care îi vom da noi, şi să-i permită fiului său să profite din plin de abilităţile şi talentele lui. Desigur, vom avea în continuare grijă de fiul său până când acesta va absolvi.”
Profesorul dădu dezaprobator din cap şi zise, “ Este de neconceput ca asemenea abilităţi şi talente să fie irosite când pot profita din plin de ele.”
M-am gândit la ceea ce a spus şi am realizat că nu putem ajunge în vârf dacă nu profităm de abilităţile pe care le avem şi le învăţăm pe cele pe care nu le avem. Da, pot provoca pe oricine să găsească o persoană de succes în orice domeniu; sau care să aibe succes în viaţa de familie, ca de exemplu un tată care e dedicat copiilor săi, sau o soţie devotată soţului său; sau o persoană care are succes în societate, cum ar fi de ex o persoană care se poartă extraordinar cu vecinii săi sau cu colegii – şi asta înseamnă o persoana care are într-adevar succes, nu una care reuşeşte urcându-se pe umerii altora!- Provoc pe oricine să-mi găsească o astfel de persoană. Unii oameni pot pune în practică aceste abilităţi în mod instinctiv, în timp ce alţii vor trebui să le înveţe pt a avea succes, şi aceştia din urmă sunt tipul de oameni de excepţie a caror vieţi ne-ar face plăcere să le studiem şi a căror metode am încerca să le urmărim şi să le punem în practică pt a ne da seama de unde vine succesul lor, şi să aflăm dacă putem sau nu să urmăm şi noi calea pe care ei au urmat-o pt a obţine succesul dorit.
Cu ceva timp în urmă, am ascultat un interviu dat de unul dintre cei mai influenţi oameni din lume, Shaykh Sulayman al-Rajihi, şi am descoperit că el este un munte de termeni, maniere şi idei. Acest om are o avere inestimabilă, a construit sute de moschei, şi a sponsorizat mii de orfani. Este un om de real success. În acest interviu ne-a povestit despre umilile sale origini, de unde a pornit acum cincizeci de ani când era un om obişnuit care avea bani cât să mănânce în ziua respectivă, şi câteodată nici măcar atât. Ne-a spus că uneori făcea curat în casele oamenilor pt a se hrani şi continua să lucreze noaptea la o casă de schimb valutar. Ne-a povestit cum un om care era la poalele unui munte, a reuşit să urce până când a ajuns în vârf. M-am gândit la abilităţile şi talentele sale şi am realizat că mulţi dintre noi le avem şi putem fi asemenea lui, dacă Allah ne ajută. Dacă unul dintre noi învaţă aceste abilităţi, le exersează, perseverează şi rămâne statornic, atunci da, cu siguranţă va fi asemenea lui.
Unul poate descoperi că are aceste abilităţi, datorită unui profesor sau unui coleg de serviciu, sau printr-un frate, aşa cum puţini mai sunt! Oricum ar fi, aceste abilităţi ar putea rămâne nedescoperite până când personalitatea sa devine veche asemenea celorlate, şi uite aşa noi pierdeam încă un lider, un lector sau un învăţat, sau probabil un soţ extraordinar, sau un tată devotat. Aici vom menţiona câteva abilităţi pe care mi-ar face plăcere să le reamintesc celor care le posedă, sau să le predau celor care doresc să le înveţe. Deci vin-o mai aproape!









Un gând...

Când urci pe un munte, uită-te în sus şi nu privi la stâncile care te înconjoară. Asigură-te de fiecare pas pe care îl faci, şi ai grijă să nu sari în cazul în care păşeşti greşit.

















Va urma inşha’Allah