joi, 2 iunie 2011

Bucură-te de viaţă











În numele Lui Allah Cel Milostiv, Îndurător

Am dat întamplător peste această carte. De fapt căutam o culegere de Hadith-uri pt o soră, iar numele acestei cărţi m-a făcut să mă opresc şi să o “răsfoiesc”. M-a impresionat foarte mult modul în care este gândită, după cum însuşi autorul spune: “…Viaţa Mesagerului lui Allah, salla Allahu aleihi wa salam, a Companionilor săi, radi Allahu anhum, precum şi unele anecdote cu unii dintre cei mai influenţi oameni ai ummei noastre sunt mai mult decât suficiente pt a învăţa din ele…”. Şi mi-am zis de ce nu? De ce să nu tragem foloase din istoria islamului, de ce să nu privim înapoi şi să încercăm să aducem puţin din spiritul şi credinţa acelor vremuri şi dacă ei au putut să fie buni musulmani şi să practice islamul aşa cum e el, fără să fie extremişti sau fundamentalişti, noi de ce nu am putea? Desigur că putem, trebuie numai să vrem…Aşa că, hai să nu ne mai lungim cu vorba . Voi traduce în fiecare luna inşha’Allah câte un capitol şi inşha’Allah să reuşim să învăţăm cu toţii cum să ne bucurăm de viaţă, cum să ne bucurăm de religia noastră pt că ea ne oferă răspunsuri la absolut toate problemele şi toate întrebările din trecut, prezent şi viitor. Trebuie doar să ştim unde să căutăm.


BUCURĂ-TE DE VIAŢĂ

De Dr. Muhammad ‘Abd Al-Rahman Al-‘Arifi
Traducerea în lb. engleza Saleem Beg


Ce vom învăţa?

Oamenii au în general tendinţa de a împărtăşi cu cei apropiaţi momentele lor de bucurie şi tristeţe. Ei sunt fericiţi atunci când sunt sănătoşi. Ei vor jubila de fericire atunci vor promova la servici, când se vor recupera după o boală, şi vor fi veseli când lumea le va zambi şi le va împlini visele. De asemenea, îi va întrista peste măsură pierderea sănătăţii, ruşinea şi pierderea bogăţiei. Ştiind toate acestea este cazul, să vedem care sunt soluţiile pt că fericirea noastră să dureze permanent şi să aibe puterea să învingă toate obstacolele. Da, în realitate viaţa tinde să fie deopotrivă dulce şi amară, şi nu putem să ne contrazicem în acest sens, dar de ce de multe ori noi ne concentrăm mai mult asupra problemelor noastre şi cedăm, rezultatul fiind o depresie care durează la nesfârşit? De ce acolo unde o oră ar fi suficient să rezolvăm o problemă, noi petrecem multe ore în doliu? De ce?
Mi-am dat seama că durerea(amărăciunea) şi frica intră în inimile noastre fără a cere permisiunea, dar pt fiecare uşă de tristeţe care se deschide exista o mie de moduri de a o închide, şi asta este ceea ce ne propunem să facem aici. Permiteţi-mi să vă aduc în atenţie următoarea problemă: Cât de des vedem oameni care sunt iubiţi de toată lumea? Mulţi vor să-i întâlnescă şi să stea în compania lor, dar tu…TU nu vrei sa fi unul din ei? De ce să continui să fii uimit de asemenea oameni? De ce nu încerci să fii uimit de tine însuţi? Aici vom învăţa cum să fim minunaţi. De ce atunci când vărul tău vorbeşte într-o adunare, toată lumea e numai ochi şi urechi? De ce sunt ei atât de uimiţi de modul lui de a vorbi? Şi ce de atunci când tu vorbeşti, ei nu sunt atenţi şi vorbesc între ei? De ce fac asta? Poate tu eşti mai bine informat, mai bine calificat şi posezi un statut superior lui. Atunci de ce el a atras toată atenţia publicului, iar tu nu?
De ce un tată este atât de iubit de copii lui, care ar face orice pt el şi ar merge oriunde cu el, în timp ce al tată se roagă de copii lui să-l însoţească în timp ce ei găsesc tot felul se scuze ca să nu o facă? Oare nu sunt ambii părinţi? Atunci care este diferenţa? Aici vom învăţa cum să ne bucurăm de viaţă, să cunoaştem numeroase tehnici de a atrage oamenii, de ai influenţa, de a trăi cu defectele lor, vom învăţa cum să ne comportăm cu acei oameni care sunt lipsiţi de bunele maniere, şi mult, mult mai mult.
Aşa că, bine aţi venit!

Un cuvânt...

Succesul nu înseamnă să descoperi ceea ce place celorlalţi, ci să dobândeşti şi să practici acele abilităţi care te vor ajuta să le câştigi dragostea.


De ce avem nevoie de abilităţi?


O dată am mers într-un oraş pt a ţine o lecţie, după care a venit la mine un profesor din afara oraşului respectiv şi mi-a spus: “ Sper că puteţi să ne ajutaţi să finanţăm câţiva studenţi.”
Am spus, “Ciudat! Dar nu există şcoli de stat, şi nu cumva sunt ele gratuite?”
El mi-a spus, “Într-adevăr sunt, dar noi dorim să le finanţăm studiile universitare.”
Am spus atunci, “ Ei bine, universităţile sunt şi ele de asemenea finanţate de stat. Ele oferind burse de studiu.”
Mi-a spus, “ Permite-mi să-ţi explic….”
“Chiar te rog”, i-am spus.
A spus atunci, “ Elevii noştri absolv liceul în proporţie de 99%. Ei sunt atât de inteligenţi încât dacă inteligenţa lor ar fi împărţită întregii ummah, ar fi de ajuns! Dar când un elev ar trebui să călătorească în afara oraşului pt a studia Medicina, Inginerie, Legea Islamică, sau orice altceva, tatăl lui îl opreşte spunându-i, ‘ Ceea ce ai învăţat e suficient! Acum, rămâi alături de mine şi fii cioban!’”
Am ţipat fără să-mi dau seama, “Cioban?!”
“ Da, cioban!” mi-a răspuns.
Şi cu siguranţă, un băiat sărac rămâne alături de tatăl său şi devine cioban, iar toate abilităţile lui vor fi irosite. Şi odată cu trecerea anilor el va rămâne cioban. Apoi se va căsători şi va avea copii pe care îi va trata la fel cum a fost tratat şi el de tatăl lui. Şi atunci, toţi copii lui vor deveni ciobani asemena lui!
L-am întrebat, “ Şi care ar fi soluţia?”
El a spus, “ Soluţia ar fi să-l convingi pe tatăl său angajeze pe cineva ca cioban pt câteva sute de riyali, pe care îi vom da noi, şi să-i permită fiului său să profite din plin de abilităţile şi talentele lui. Desigur, vom avea în continuare grijă de fiul său până când acesta va absolvi.”
Profesorul dădu dezaprobator din cap şi zise, “ Este de neconceput ca asemenea abilităţi şi talente să fie irosite când pot profita din plin de ele.”
M-am gândit la ceea ce a spus şi am realizat că nu putem ajunge în vârf dacă nu profităm de abilităţile pe care le avem şi le învăţăm pe cele pe care nu le avem. Da, pot provoca pe oricine să găsească o persoană de succes în orice domeniu; sau care să aibe succes în viaţa de familie, ca de exemplu un tată care e dedicat copiilor săi, sau o soţie devotată soţului său; sau o persoană care are succes în societate, cum ar fi de ex o persoană care se poartă extraordinar cu vecinii săi sau cu colegii – şi asta înseamnă o persoana care are într-adevar succes, nu una care reuşeşte urcându-se pe umerii altora!- Provoc pe oricine să-mi găsească o astfel de persoană. Unii oameni pot pune în practică aceste abilităţi în mod instinctiv, în timp ce alţii vor trebui să le înveţe pt a avea succes, şi aceştia din urmă sunt tipul de oameni de excepţie a caror vieţi ne-ar face plăcere să le studiem şi a căror metode am încerca să le urmărim şi să le punem în practică pt a ne da seama de unde vine succesul lor, şi să aflăm dacă putem sau nu să urmăm şi noi calea pe care ei au urmat-o pt a obţine succesul dorit.
Cu ceva timp în urmă, am ascultat un interviu dat de unul dintre cei mai influenţi oameni din lume, Shaykh Sulayman al-Rajihi, şi am descoperit că el este un munte de termeni, maniere şi idei. Acest om are o avere inestimabilă, a construit sute de moschei, şi a sponsorizat mii de orfani. Este un om de real success. În acest interviu ne-a povestit despre umilile sale origini, de unde a pornit acum cincizeci de ani când era un om obişnuit care avea bani cât să mănânce în ziua respectivă, şi câteodată nici măcar atât. Ne-a spus că uneori făcea curat în casele oamenilor pt a se hrani şi continua să lucreze noaptea la o casă de schimb valutar. Ne-a povestit cum un om care era la poalele unui munte, a reuşit să urce până când a ajuns în vârf. M-am gândit la abilităţile şi talentele sale şi am realizat că mulţi dintre noi le avem şi putem fi asemenea lui, dacă Allah ne ajută. Dacă unul dintre noi învaţă aceste abilităţi, le exersează, perseverează şi rămâne statornic, atunci da, cu siguranţă va fi asemenea lui.
Unul poate descoperi că are aceste abilităţi, datorită unui profesor sau unui coleg de serviciu, sau printr-un frate, aşa cum puţini mai sunt! Oricum ar fi, aceste abilităţi ar putea rămâne nedescoperite până când personalitatea sa devine veche asemenea celorlate, şi uite aşa noi pierdeam încă un lider, un lector sau un învăţat, sau probabil un soţ extraordinar, sau un tată devotat. Aici vom menţiona câteva abilităţi pe care mi-ar face plăcere să le reamintesc celor care le posedă, sau să le predau celor care doresc să le înveţe. Deci vin-o mai aproape!









Un gând...

Când urci pe un munte, uită-te în sus şi nu privi la stâncile care te înconjoară. Asigură-te de fiecare pas pe care îl faci, şi ai grijă să nu sari în cazul în care păşeşti greşit.

















Va urma inşha’Allah


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu