miercuri, 22 septembrie 2010

Mai bine daruieste


Mai bine daruieste


Bismillahi r-Rahman r-Rahiimi




Un tanar,student intr-o universitate,intr-o zi se plimba alaturi de profesorul sau,care era cunoscut drept pretenul studentilor,datorita bunatatii de care datea dovada atunci cand isi instruia studentii.
Si cum mergeau ei, vazura pe jos o pereche de pantofi foarte vechi,care presupusera ca erau ale unui om sarac care lucra pe un camp din apropiere,si care aproape ca-si incheia ziua de lucru.
Studentul se intoarse catre profesorul sau zicandu-i: “ Haideti sa-i facem o gluma acestui om: ii vom ascunde pantofii, si ne vom ascunde dupa acei boscheti asteptand sa vedem ce fata va face in momentul in care vine si nu ii gaseste.”
"Tanarul meu prieten," ii raspunse profesorul, " nu ar trebui sa ne amuzam niciodata pe spatele oamenilor saraci. Dar, noi suntem bogati si vei simti o imensa placere ajutand acest om .Pune cate o moneda in fiecare pantof, si apoi ne vom ascunde si vom vedea ce afect au asupra lui.”
Studentul facu intocmai si apoi se ascunsera amadoi dupa boschetii din apropiere.Omul sarac in curand isi termina treaba, si veni la locul in care isi lasase pantofii si haina.
Dupa ce a imbracat haina si-a batat piciorul intr-unul din pantofi,dar simti ceva tare,se opri sa vada ce e,si gasi moneda. Uimirea si mirarea se observara pe chipul sau. Se uita la moneda,se uita de jur imprejur, si iar se uita la moneda.
Apoi se uita de jur imprejurul sau,dar nu vazu pe nimeni. Acum si-a pus moneda in buzunar, si dadu sa incalte si celalalt pantof; dar surpriza sa fu si mai mare cand gasi o alta moneda.
Sentimentele il coplesira; cazu in genunchi, se uita la cer si incepu o rugaciune de multumire in care vorbea despre sotia sa care era bolnava si neajutorata, si despre copii sai care nu aveau nici paine,si ca acest dar a venit la timp salvandu-i de la pieire.
Studentul statea acolo profund afectat,iar o chii sai se umplura de lacrimi. "Acum," spuse profesorul, acum nu esti mult mai multumit decat daca ii faceai o farsa?"

Tanarul ii raspunse, "M-ai invatat o lectie pe care nu o voi uita niciodata.Simt acum adevarul cuvintelor,pe care pana acum nu le-am inteles : " Mai mare binecuvantare e sa dai decat sa primesti."

Abdullah bin Abbas (radi Allahu anhu) a relatat ca Prophetul (sallAllahu alaiyhi wa ssallam)a spus ca incurajand binele,oprind de la ceea ce este rau,ridicand povara unei persoane slabe si inlaturarea unui lucru rau din calea cuiva toate sunt rugaciuni acceptate de Allah .[ibn Majah]

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu