sâmbătă, 31 martie 2012

În numele Lui Allah Cel Milostiv, Îndurător





Povestea lui Qarun(Korah)


Allah Atotputernicul spune:

76. Qarun(Korah)(111) a fost din neamul lui Moise, însã el s-a rãzvrãtit


împotriva lor. Și i-am dat Noi atâtea comori, încât numai cheile lui


apãsau greu asupra unei cete de [bãrbați] vânjoși. Și când i-a zis lui


neamul sãu: “Nu te semeți, fiindcã Allah nu-i iubește pe cei care se


semețesc,


77. Ci cautã cu ceea ce ți-a dãruit Allah Casa cea veșnicã! Și nu uita


partea ta din aceastã viațã!(112) Și fã bine, așa dupã cum și Allah ți-a


fãcut ție bine! Și nu umbla dupã stricãciune pe pãmânt, fiindcã Allah


nu-i iubește pe cei care fac stricãciune (Mufsidun)",


78. A zis el: “Mie mi s-a dat ceea ce am numai pentru știința pe care


eu o stãpânesc!”(113) Oare el nu știa cã Allah a nimicit înainte de el


dintre neamuri pe cine era mai puternic decât el și adunase mai multe


bunuri? Iar nelegiuiții (Mujrimun) nu sunt întrebați pentru pãcatele lor!(114)


79. Și a ieșit el(115) dinaintea neamului sãu cu toatã podoaba sa. Cei


care voiau viața lumeascã au zis atunci: “O, de-am avea și noi


asemenea cu ceea ce i s-a dat lui Qarun! El este [un om] cu mare


noroc!”


80. Însã aceia cãrora le-a fost dãruitã știința au zis: “Vai vouã!


Rãsplata lui Allah este mai bunã(116) pentru aceia care cred și


sãvârșesc fapte bune!” Însã ea [rãsplata] nu va fi primitã decât de


cãtre cei statornici (AsSabirun) (117).


81 . Noi am fãcut ca pãmântul sã-l înghitã pe el și casa lui și nu a


avut el nici o ceatã care sã-l sprijine împotriva lui Allah(118) și nu a fost


el dintre cei în stare sã se ajute pe ei înșiși.


82. Și cei care doriserã ieri sã fie în locul lui au zis în dimineața


urmãtoare: “Vai! Într-adevãr Allah mãrește câștigul(119) aceluia care


voiește El dintre robii Sãi sau îl micșoreazã(120). Dacã Allah nu ar fi


fost milostiv cu noi, ar fi [lãsat pãmântul] sã ne înghitã(121) și pe noi.


Vai! Într-adevãr necredincioșii nu izbândesc!”


83. Aceastã Casã de Veci o facem Noi pentru aceia care nu voiesc


falã pe pãmânt, nici stricãciune. Iar sfârșitul [bun] este al acelora care


au fricã (Muttaqun) (122). (Surat Al-Qasas, 28:76-83)


111) Qarun este identificat cu Core din Biblie.


112) Acest verset îi invitã pe drept-credincioși sã ia din viațã ceea ce este bun și ceea ce îi înalțã, fãrã a manifesta o pietate exageratã.


113) Priceperea de a face comerș și de a agonisi.


114) Înainte de a fi nimiciți, pentru cã Allah le știe pe toate.


115) Core.


116) Decât ceea ce doriți voi.


117) Care-și stãpânesc lucrurile și nu aleargã dupã bogãțiile și podoabele


acestei lumi.


118) Pentru îndepãrtarea pedepsei de la el.


119) Dã din belșug.


120) Îl reduce.


121) Așa cum l-a înghițit pe el.


122) De Allah.

Ibn `Abbas, radhi Allahu anhu, susține că Qarun (Koran) era văr de tată cu Moise, aleihis sallam. Această opinie e sisținută și de alți naratori precum Ibn Juraij, care a adăugat că acesta este Qarun Ibn Yashar Ibn Qahith, în timp ce Moise, aleihis sallam, era fiul lui Imran Ibn Hafith. Ibn Juraij a mers mai departe și a respins punctul de vedere al lui Ibn Ishaq, care susținea că acesta era unchi de tată cu Moise, aleihis sallam.

Qatadah a spus: Era numit "An-Nur" (lumina) deoarece avea o voce melodioasă în timp ce recita din Torah (Taurat), dar a devenit un ipocrit asemenea lui As-Samir care la rândul lui devenise ipocrit. Astfel, Qarun a fost distrus datorită lui, prin modul păcătos în care și-a făcut averea.

Shahr Ibn Haushab a spus: el și-a târât veșmântul din mândrie și aroganță (vanitate).

Allah Atotputernicul a menționat multe din bunătățile și bogățiile cu care a fost binecuvântat în așa fel încât cheile averii sale ar fi fost o povară chiar și pentru un bărbat puternic. Se mai spune deasemeni că: cheile erau făcute din piele și obișnuiau să fie cărate de șaiezeci de catâri. Allah știe cel mai bine!

Totuși, oamenii evlavioși din neamul lui l-au avertizat spunându-i: Nu fi arogant și încrezut din cauza bogățiilor pe care le ai, și nu fi nerecunoscător Lui Allah Atotputernicul pentru ceea ce ți-a dat. { “Nu te semeți, fiindcã Allah nu-i iubește pe cei care se semețesc,/ Ci cautã cu ceea ce ți-a dãruit Allah Casa cea veșnicã!} așa l-au sfătuit ei și i-au spus clar că trebuie să câștige răsplata Lui Allah din Viața de Apoi, pentru că aceasta e cea mai bună răsplată. Dar, { nu uita partea ta din aceastã viațã!} adică câștigă-ți averea pe calea corectă, și bucură-te de ea tot fără să faci păcate. {Și fã bine, așa dupã cum și Allah ți-a fãcut ție bine!}, adică fii bun cu toate creațiile Lui Allah așa după cum și Allah a fost bun cu tine. {Și nu umbla dupã stricãciune pe pãmânt,}, și nu fă rău celor cărora și-a fost poruncit să le faci bine. Pentru că dacă le faci rău, El te va pedepsi și va lua înapoi tot ceea ce ți-a dat, { fiindcã Allah nu-i iubește pe cei care fac stricãciune (Mufsidun)",}.

Răspunsul său la toate aceste sfaturi bune nu a fost decât: { A zis el: “Mie mi s-a dat ceea ce am numai pentru știința pe care eu o stãpânesc!”}, nu am nevoie de ceea ce îmi ziceți voi, adică că Allah mi-a dat tot ceea ce am pentru a-l servi ci pentru că merit. Mai mult, dacă El nu m-ar fi iubit nu mi-ar fi dat toate acestea. Totuși, Allah Atotputernicul i-a respins declarația spunând: {Oare el nu știa cã Allah a nimicit înainte de el
dintre neamuri pe cine era mai puternic decât el și adunase mai multe bunuri? Iar nelegiuiții (Mujrimun) nu sunt întrebați pentru pãcatele lor!}, adică Noi am distrus înaintea lui generații din cauza păcatelor lor și a ceea ce ei au declarat, iar ei erau mult mai puternici decât Qarun și aveau mai multe bogății și mai mulți copii decît el.Așa că, dacă ceea ce a spus ar fi fost adevărat, Noi nu am fi pedepsit pe nimeni dintre cei care erau mai bogați decât el, iar sănătatea și bogățiile sale ar fi fost atunci o dovadă de dragoste din partea Noastră. Allah Atotputernicul spune:{ Nici averile voastre, nici copiii voștri nu sunt dintre acelea care vă vor aduce aproape de Noi, ci numai aceia care au crezut și au săvârșit fapte bune vor avea parte de răsplată îndoită pentru ceea ce au făptuit și ei vor fi în siguranță în odãile de sus (Pozițiile cele mai înalte în Paradis.) [ale Paradisului].} (Surat Saba', 34:37) și, El spune: { Oare socotesc ei că ceea ce Noi le dăruim din bunuri și copii / Sunt bunuri pe care Noi le dãm în grabă? Nu, ei nu pricep (Să nu creadă rătăciții că bunurile cu care-i dăruim Noi în această viață sunt răsplată pentru ceea ce săvârșesc ei! Dimpotrivă, ei vor fi întrebați de ce nu au adus mulțumiri pentru ele și vor fi pedepsiți pentru nemulțumire și pentru necredință.)!}. (Surat Al-Mu'minun, 23:55,56). Răspunsul Lui Allah afirmația lui Qarun, {“Mie mi s-a dat ceea ce am numai pentru știința pe care eu o stãpânesc!”}, confirmă interpretarea noastră. Iar pentru cei care pretind că acesta ar fi fost chimist sau că știa Cele mai Mărețe Nume ale Lui Allah Atotputernicul, și că folosea ceea ce știa pentru a aduna avere, nimic din toate acestea nu e adevărat. Chimia nu schimbă realitatea unui anumit lucru, iar Cele Mai Mărețe Nume nu au nici un efect dacă sunt pronunțate de un necredincios. Iar, Qarun era un necredincios și un ipocrit. Mai mult decât atât, dacă ar fi să tragem concluzii din sfaturile date de oamenii din neamul său și de răspunsul pe care l-a dat, nimic nu susține aceste afirmații.

Allah Atotputernicul spune: { Și a ieșit el dinaintea neamului sãu cu toatã podoaba sa.}, mulți interpreți menționează că acesta i-a întrecut pe cei din neamul său în bogăție și lux (servitori, haine și animale). În timp ce, cei care doreau viața lumească au vrut să aibă ceea ce el avea și se minunau spunând { “O, de-am avea și noi asemenea cu ceea ce i s-a dat lui Qarun! El este [un om] cu mare noroc!”}. Însă oamenii credincioși dintre ei le-au spuns: {“Vai vouã! Rãsplata lui Allah este mai bunã pentru aceia care cred și sãvârșesc fapte bune!”}, adică Răsplata Lui Allah din Viața de Apoi este mult mai bună decât orice bogăție din acestă viață. Allah Atotpunernicul spune: { Însã ea [rãsplata] nu va fi primitã decât de cãtre cei statornici (AsSabirun).}, acest sfat ne spune că trebuie să fim statornici și să dorim răsplata Lui Allah din Viața de Apoi, și că acestă răsplată le va fi dată doar celor puternici și ale căror inimi și minți sunt preocupate de adorarea Lui Allah Atotputernicul.





va urma insha’Allah

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu